IFM_201506 całość 150 dpi - page 36

vol. 4 6/2015 Inżynier i Fizyk Medyczny
338
artykuł
\
article
kontrola jakości
\
quality control
Administracja [4.6.4]
Menedżer jakości powinien przynajmniej raz w roku wykonywać
przegląd listy zatwierdzonych dostawców oraz w trybie natych-
miastowym rozpatrywać dostawcę, w przypadku którego dostar-
czane materiały/usługi nie spełniają lub przestały spełniać kryteria
jakościowe. Taką informację powinni przekazywać także pracow-
nicy. Każdy pracownik, który ma problemy z jakością dostawy, to-
waru lub usługi, musi zgłosić je do kierownika jakości. Gwarantuje
to, że wszystkie informacje są zbierane w jednym punkcie. Prosta
strategia zapewnienia, że sprawozdania docierają do dyrektora
ds. jakości, polega na poinformowaniu pracowników, że problemy
z dostawcami są zgłaszane do kierownika jakości.
Należy ustanowić skuteczny mechanizm zapobiegania wpro-
wadzaniu do zamówień niezatwierdzonych dostawców. Na ogół
wymaga się, aby osoby odpowiedzialne za zamówienia spraw-
dzały na liście dostawców tych najbardziej rekomendowanych
(szacowanie na podstawie ocen) w danym zakresie dostaw/usług.
Osobą odpowiedzialną może być albo osoba zatwierdzająca za-
mówienie, albo administrator, który przetwarza zamówienia.
W obu przypadkach dokumentacja systemu jakości powinna po-
twierdzić uprawnienia danej osoby do wyboru dostawców z listy.
Tworzenie listy kwalifikowanych dostawców
Laboratorium, które jest wprowadzane do systemu jakości
po raz pierwszy, zwykle posiada już pewną liczbę dostawców.
W takim przypadku laboratorium powinno skontaktować się
z dostawcami, wyjaśnić, że ubiega się o akredytację i poprosić
o dostarczenie szczegółów ich procedur zarządzania jakością
lub certyfikaty. Jeśli dostawcy nie są w stanie tego zrobić, la-
boratorium nie musi zaprzestać współpracy z nimi, zwłaszcza
jeśli kierownik jakości potwierdzi właściwą jakość dostarcza-
nych towarów/usług oraz to, że dostawca został zweryfikowany
przed wprowadzeniem systemu. Historia dostarczanych usług/
towarów przez danego dostawcę bez żadnych problemówmoże
dostarczyć odpowiednich dowodów do kontynuowania koope-
racji. W takich przypadkach kierownik ds. jakości powinien przy-
gotować krótki raport o dostawcy zawierający odpowiednie
informacje, które przedstawiają dowody na poparcie jego ak-
ceptacji. Kluczowym punktem oceny z punktu widzenia audytu
jest to, że laboratorium przekona audytorów, iż ma informacje
o zdolności dostawców do utrzymania jakości i radzi sobie ze
wszelkimi kontrolami w stosunku do towarów i usług przed do-
puszczeniem do użytku.
Praca w systemie przetargowym
Sytuacja staje się problematyczna wówczas, gdy laboratoria
działają w krajach, w których zakupy muszą być realizowane
w ramach przejrzystego systemu przetargowego. Oznacza to
zazwyczaj, że laboratorium nie jest w stanie wybrać dostawców
zgodnie z przyjętymi kryteriami ich oceny ani – w pewnych przy-
padkach – wpływać na ich wybór. Najlepszym sposobem radze-
nia sobie z tym problemem jest odroczenie oceny dostawcy do
czasu skompletowania procedury przetargowej. Jeśli dostaw-
ca jest już na zatwierdzonej liście, to nie stanowi on problemu
z punktu widzenia oceny jakości dostarczanych towarów/usług.
Jeśli natomiast dostawca nie jest zatwierdzony, kierownik jako-
ści powinien ocenić, czy jakość dostawcy jest zgodna z zatwier-
dzoną w procesie przetargowego zakupu towarów/usług.
Wiąże się to z podjęciem następujących kroków:
––
należy ustalić, czy dostawca posiada certyfikaty;
––
jeśli dostawca nie posiada certyfikatów jakości, kierownik
powinien określić inne formy gwarancji dotyczących jakości;
––
w świetle uzyskanych informacji kierownik ds. jakości po-
winien zdecydować o zakresie kontroli materiałów/usług,
które muszą być wykonane po otrzymaniu dostaw i przed
dopuszczeniem do użytku;
––
pracownicy powinni być zapoznani z powyższą strategią po-
stępowania.
Literatura
1.
D. Oborska-Kumaszyńska:
Praktyczny poradnik spełnienia wy-
mogów systemów akredytacji laboratorium w oparciu o normę ISO
17025:2005 lub równoważnych norm krajowych. Część X
, Inżynier
i Fizyk Medyczny, 4(3), 2015, 283-289.
reklama
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,...56
Powered by FlippingBook